2016. április 13., szerda

Epebántalmakra és májbetegségre fogyasszon pongyola pitypangot!

pongyola pitypang kinyílva
A gyermekláncfű vagy más néven pongyola pitypang, amely gyepterületeken nő, a pázsitokban kellemetlen gyomnak tekintik, pedig a beteg emberek számára felettébb értékes gyógynövény. Természetes megoldás májbetegségre, epebántalmakra. És az egyik legfontosabb, hogy nem kerül pénzbe!




Ez senkinek nem üzlet, csak a fogyasztónak lenne az, ha gyűjtenék, és használnák. Több közismert neve is van a gyermekláncfűnek (Taraxacum officináié) közismert, ilyen a pongyola pitypang; régi nevei: a barátfej, barátfű, kákics, tejesfű virág. (Tévesen nevezik kutyatejnek! A farkas kutyatej =Euphorbia cyparissias mérges tejelő növény).

Mikor keressük a pongyolapitypangot és hol?

Áprilisban, májusban virágzik, mindenütt füves területen, réten és mezsgyén található. Sárga virágszőnyeget alkot, mely minden évben újra és újra óriási lelkesedést vált ki belőlünk. A túl nedves területeket elkerüli.

Fontos! Csak olyan helyekről gyűjtsük be, ami távol van utaktól, járművek által használt helyektől!

A pongyola pitypang kiemelkedő tulajdonsága mellyel kitűnik a gyógynövények közül, hogy segít az epebántalmak és a májbetegségek gyógyításában.

A pongyola pitypang gyűjtése és élettani hatása:

pitypang a réten
Virágzás előtt gyűjtjük a levelét, ősszel vagy tavasszal a gyökerét, a virágzás idején a szárát.

Az egész növény, gyógyító hatású

Leveleit, amíg nem keseredtek meg, szintén salátákhoz adhatjuk, azonban ha ennek gyűjtéséről lekéstünk, akkor sem kell elkeseredni, mert egész nyáron át virágzik és termést érlel. Magjait elvetve, pedig zsenge levélhez jutunk. Tavasszal a pitypang salátának készítve akár vacsorához burgonyával illetve félkeményre főtt tojással körítve adhatjuk. Ha friss virágszárából naponta ötöt-hatot nyersen megeszünk, krónikus májgyulladás (a jobb lapocka felé kisugárzó heves szúró fájdalom) esetén is gyors javulást remélhetünk.

Használ cukorbetegség ellen is

Cukorbetegek naponta fogyasszanak legalább tízet a virág szárából, amíg a pongyola pitypang virágzik. A szárat virágostul mossuk meg, csak akkor távolítjuk el a virágfejet és lassan szétrágjuk. A pongyola pitypang szárát kezdetben egy kicsit keserűnek érezzük, de ropogós és nedvdús, olyan ízű, mint az endíviasaláta. Az állandóan betegeskedő embereknek, akik levertnek és fáradtnak érzik magukat, ajánlatos kéthetes kúrát csinálniuk a gyermekláncfű szárával. El fognak csodálkozni, micsoda nagyszerű a hatása.

Más panaszok esetén is segít a pongyola pitypang

Megszünteti a bőrviszketést, a sömört, a kiütéseket, javítja a gyomornedv kiválasztást és megtisztítja a gyomrot mindenféle pangó anyagtól. A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését. Az ásványi sók mellett a pongyola pitypang fontos gyógy- és építőanyagokat tartalmaz, amelyek az anyagcsere-betegségek gyógyításában igen fontosak. Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirok-csomóduzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez. Sárgaság és lépbántalom ellen szintén eredményesen alkalmazható.

A pitypang gyökere, nyersen fogyasztva, de szárítva is, teának, vértisztító, emésztést elősegítő, izzasztó és vizelethajtó, valamint élénkítő hatású. Gyökerét főzve salátákba is felhasználhatjuk virágzás előtt.

gyermekláncfű

Vérhígító hatása miatt sűrűvérűség ellen kitűnő. Régi füvészkönyvekben az áll, hogy a fűből, és a gyökeréből forrázott főzetet a nők szépség ápolószerként használták. Az arcot és a szemet szokták lemosni vele és „ettől azt remélték, hogy az arcuk tiszta és hamvas lesz."
A pongyola pitypang azok közé a növények közé tartozik, amelyeknek a tőlevelei áttelelnek, sőt még a hideg évszakban is levelet hajthatnak, így télen is frissen használhatók. A pongyola pitypang gyökeréből tavasszal minden évben szirupot készítek, amely nem csak egészséges, hanem nagyon ízletes is.


Pitypang szirup recept:


  • Két össze marék pitypangvirágot teszünk egy liter hideg vízbe és lassan főzzük.
  • Amikor a víz bugyogni kezd, a tűzhelyről a fazekat levesszük és éjszakára állni hagyjuk a főzetet.
  • Másnap az egészet egy szitára öntjük, lecsepegtetjük és két kézzel jól kinyomjuk.
  • A léhez egy kiló nyers cukrot keverünk és hozzáadunk egy karikára vágott fél citromot, esetleg héja nélkül csak a levét (ennél több citromtól savanyú lesz).
  • A fazekat fedő nélkül tesszük a tűzhelyre, a legkisebb lángon (fokozaton) melegítjük, hogy az összes vitamin megmaradjon benne (a főzetet pároljuk, vigyázva arra, nehogy forrjon).
  • A masszát egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni, hogy ellenőrizhessük az állagát. Nem szabad túl sűrűnek lennie, mert akkor idővel kikristályosodik. Azonban túl híg se legyen, mert akkor megsavanyodik.


Az igazi, megfelelő állagú szirup zsemlére vagy vajas kenyérre kenve rendkívül ízletes. A vesebetegek nem jól tűrik a valódi mézben megtalálható savakat, nem úgy mint a pitypangszirupét, amely egészségesebb is. Pattanásos arc kezelésére is alkalmazható.

Felhasználási módok

Teakészítés:
1 púpozott teáskanál pitypang-gyökeret éjszakára ¼ liter hideg vízben beáztatunk, másnap felforraljuk és leszűrjük. Ezt a mennyiséget reggeli előtt és után fél órával kortyonként fogyasztjuk el.
Salátának:
friss, nyers gyökerekből és levelekből. (Fentebb)

A pongyolapitypang használatáról, alkalmazása előtt kérjük ki természetgyógyászunk, vagy háziorvosunk véleményét. Ne szedjen gyermekláncfüvet epegörcs alatt. Ilyenkor forduljon orvoshoz!

forrás: Maria Treben – Egészség Isten patikájából


KNB

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése