2017. szeptember 16., szombat

Állati jó növények!

Egészséges füszer és gyógynövények

A közelgő ősz, a hűvösebb reggelek, a párás ködös időszakok jelzik, hogy bizony vége van a nyárnak. Aki eddig tehette egy-egy kirándulás alkalmával gyűjthetett néhány adag gyógynövényt, vagy jobb esetben a saját konyhakertjében megtermelhette és learathatta azt, így a nyáron folyamatosan friss zöld fűszernövényekkel ízesíthette a vacsoráját. Ha valaki pedig picit előre is tervezett, annak a szárítmányai a spájzban becsomagolva várják, hogy felhasználják őket, amikor aktuális lesz. 

Betegség, vagy megelőzés időszakában az emberlánya sokszor szemez a drogériákban kapható szépen becsomagolt illatos teakeverékekkel, gyógynövény szárítmányokkal, kapszulákkal, s bizony tanakodva vakargatjuk sokszor a fejünket, hogy nekünk mire is lenne pontosan szükségünk. Jobb esetben egy segítőkész eladó máris ott terem és próbál útbaigazítást adni, de ha magunktól szeretnénk kiutat találni a vitaminok, fűszerek és gyógynövények kavalkádjából, az alábbi rövid ismertető segítségünkre lehet benne. 

Számos hangzatos gyógynövényünk mellett megtalálhatóak állati jók is. J hogy ez mit is jelent pontosan az cikkünk végén kiderül. 

Az egyik legismertebb: a kakukkfű (Thymus)

Kakukkfű (Thymus) - gyógynövényFűszernövényként árusítják többnyire a boltok polcain, de herba boltokban nagyobb mennyiségben is vásárolhatunk belőle. Leginkább a mediterrán konyha fűszere, de itthon is érdemes használni a nehezebben emészthető levesekhez ( bab, borsó), rendkívül jól passzol a paradicsomos ételekhez. Kakukkfű fajtából találhatunk citromillatút, mezeit, hegyit, de van fénylő vagy párnás kakukkfű is melyek mind más és más tulajdonságokkal bírnak. Általánosságban a mezei kakukkfűvel találkozhatunk, melynek teája immunrendszer erősítő, segít a vérszegénységben, javítja a vérkeringést és a kezelhető vele a köhögés, a hörgő- és szájüregi gyulladások. Alvópárnaként használva segít az alvási panaszok megszüntetésében, külsőleg alkalmazva pedig bőrfertőtlenítő, sebgyógyító. Kisgyermekek fürdővizébe téve enyhíti a hasi görcsöket, erősíti az immunrendszert. 

Füzike (Epilobium) a férfiak segítője

Füzike (Epilobium) gyógynövényA füzike elnevezés, mely többek között a madarak egyik osztályába is sorolható, megtalálható a növényvilágban is mégpedig igen hasznos tulajdonságokkal. A leginkább férfiak körében ismert kisvirágú füzike teája segít a prosztata bántalmakban, de célszerű már 40 éves kor felett megelőzéskép is fogyasztani belőle. Rendszeres használatával a prosztata megnagyobbodás elkerülhető, de nőknél a hólyaggyulladásra, annak elégtelen működésére is javallott a fogyasztása. Mindezek mellett tisztítja a vesét, hangulatjavító, immunerősítő. 


Dorombolós tea, a macskamenta  (Nepeta)

Macskamenta - Nepeta - gyógynövény
Nem csak magunknak, kis kedvenceinknek is tudunk kedvezni, ha macskamentát, vásárolunk. A macskamenta egy különleges gyógynövény, melynek illatvegyületei afrodiziákumként stimulálják a cicák szaglóközpontját, és erőteljes vonzalmat ébresztenek ezzel kedvencünkben az iránt, amin megérzik. A növény illatának mámorító hatása megszeretteti a négylábúval az új almot, fekvőhelyet, kaparót, vagy játékot. Ezen kívül kényeztethetjük is vele, vagy megnyugtatjuk, ha stresszes időszakában van. 

Ránk nézve szintén nyugtatólag hat, ugyanis lefekvés előtt teaként fogyasztva segíti az elalvást, csökkenti a stressz, nyugtatja az idegeket. Akár fürdővízbe téve is megszünteti a zaklatottságot. 

Egy növény kampós karmokkal: a macskakarom 

Macskakarom növény
Ha eddig még nem találkozott vele, akkor az azért lehet, mert ez a kúszónövény, leginkább az Amazonas előhegységeiben és folyópartján terem, és igen hosszú időre van szüksége a növekedéshez. A Macskakarom (Una de Gato) sokat sejtető nevét onnan kapta, hogy a tüskék, amelyek befedik a növényt, nagyon hasonlítanak a macska karmaira. Ezek a szívós, vastag karmok teszik lehetővé, hogy a növény fel tudjon kúszni a fákra, ahol több fény éri, mint az esőerdő lombjai alatt. A begyűjtése alatt a kéreg lehántását kell érteni.

Rendkívül hatásos a: vírusos és gyulladásos megbetegedésekben, bél- és gyomor rendellenességben, ízületi gyulladásokban, segíthet leküzdeni a ráknak különböző fajtáit, de herpesz, allergia, reuma ellen is javasolt fogyasztani. Fogyasztható Macskakarom tea, valamint kapszula formájában is. Erős antioxidáns, fellép a szabadgyökök ellen. 

A Macskakarom tulajdonképpen egy csodanövény, melyet Európában már több országban is alkalmaznak. Tudományos kutatások bizonyították be gyógyhatásait. Betegségmegelőző hatása is könnyen kamatoztatható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése