2016. április 6., szerda

Manuálterapeuta, mitől másabb mint egy csontkovács?

Manapság viszonylag könnyű dolgunk van, ha ízületi fájdalmaktól szenvedünk, ugyanis ezen problémák kezelésére, gyógyítására képzett manuálterapeuta biztosan található a közelben. Ez a modern gyógyászati mód, ősi alapokra, és több száz év tapasztalataira épít. Azonban régen nem volt ez így. Őseink korában manuálterápia helyett, az ízületi bántalmaktól szenvedőket csontrakással gyógyította a falu leginkább hozzá értő embere, aki tapasztalatok útján sajátította el a gyógyítás technikáit. A mai napig vannak még hasonló foglalkozású “szakemberek” (csontrakók).
 Az idő elteltével ezen csontrakók technikái folyamatosan fejlődtek, továbbszálltak az utódokra, és olykor a tehetségesebb, kreatívabb gyógyítók újabb technikai rendszereket fejlesztettek ki és hagyták rá utódaikra. Így aztán szépen lassan, jelen korunkban már azt tapasztalhatjuk, hogy a nyugati orvoslás mozgásszervi ágazatai (Reumatológia, Ortopédia) a hatékonyabb gyógyítás érdekében elkezdték hasznosítani és alkalmazni a múltból hátramaradt hagyományos gyógymódokat is. Az eredmények tekintetében ezeket a módszereket és technikákat be is emelték az orvostudományba, és szerves részévé váltak a modern gyógyításnak.


A manuálterapeuták megjelenése


Manuálterapeuta
Egyes szabadabb érzetű orvosok azonban még inkább belemélyedtek az akkoriban alternatív kezelési módszereknek számító gyakorlatokba, melynek következtében újra fejlődésnek indultak ezek az eljárások, de ekkor már a hagyományos nyugati orvoslás ismeretére alapozva. Így alakultak ki a modern orvostudomány manuálterapeutái.


Azonban a csontkovácsok, csontrakók is tovább vitték a saját, ősi gyógymódokra épített rendszereiket, így a manuálterápiával párhuzamosan mindkét ágazat jelen van. A különböző kultúrák szokás szerint saját nevet adnak a saját, más országokban is használt, hasonló rendszereiknek. Így aztán a manuálterápia amerikai testvérszakmájának a kyropraxis tekinthető.


Napjainkban miben különbözik a manuálterapeuta munkája a csontkovácsétól?


A manuálterápia a modern világ szülötte, amely a csontkovácsolásból fejlődött ki. Azonban a manuálterápiás kezeléseket szakképzett orvosok végzik! Ezek után ezt a gyógymódot egészségügyi tevékenységnek vehetjük.

A 2004-es EÜM Rendelet szerint Magyarországon csakis Orvosi vagy Gyógytornász/ Gyógytornász-fizioterapeuta végzettséggel lehet manuálterapeuta képzettséget szerezni.

Az egyetemen megszerzett tudással, sokkal átfogóbb ismeret szerezhető a felmerülő betegségekről, valamint nem okozhat problémát a megelőző orvosi dokumentációk értelmezése sem. Ennek köszönhetően a Páciens nagyobb biztonságban érezheti magát, megelőző ismereteket nélkülöző, tanfolyamot végzett gyógyítók kezei között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése